Mer om sömn

Sover du tillräckligt? Sover du tillräcklig länge? Sover du bra? Är du utvilad när du måste kliva upp?

Om inte så är du i gott sällskap. Alldeles för många av oss sover alldeles för lite och/eller för dåligt. Och det är inte bra, eftersom en god sömn är den allra viktigaste byggstenen för ett hälsosamt och väl fungerande liv! Det är faktiskt så att bra sömn är betydligt viktigare än bra kost- och motionsvanor.

Man kanske illustrerar det bäst genom att beskriva vad som inte fungerar så bra om man inte sover tillräckligt. Vissa saker är uppenbara och vi känner säkert igen dem: allmän orkeslöshet, sämre koncentrationsförmåga, nedsatt minne, instabilt humör, svårare att komma ihåg saker.

Andra saker kanske inte är lika lätta att “känna”: sämre immunförsvar, ökad risk för hjärt/kärl-sjukdomar, ökad cancerrisk (!), förstärker symptomen vid psykiska sjukdomar, större risk för de flesta s.k. “välfärdssjukdomar – inklusive diabetes! 

Hur mycket behöver man sova?

Inte heller behöver man slarva särskilt mycket med sömnen innan risken för oönskade konsekvenser ökar. Om man bara sover sex timmar per natt (eller mindre) så ökar aktiviteten i de gener som har att göra med inflammationer, tumörer och stress, men den minskar i de gener som har att göra med immunförsvaret. Och efter bara en enda natt med fyra timmars sömn så avtar aktiviteten i de celler som våra “Natural Killer Cells”, som hjälper oss förhindra cancer, med 70%!

De råd som har funnits länge vad gäller sömnmängd gäller fortfarande – en vuxen individ behöver 7-8 timmars sömn per natt, yngre mer, de äldsta ofta lite mindre.

Vad kan man göra för att sova bättre?

Detta inlägg är för kort för att gå in på detta för mycket, men vissa grundläggande råd:

  • regelbunda vanor – samma läggtid och uppstigningstid oavsett veckodag (tråkigt, jag vet!)
  • inget koffein senare än mitt på eftermiddagen
  • mycket begränsat alkoholintag
  • se till att få dagsljus under dagen
  • motionera, men inte för nära läggdags
  • ät inte för mycket för sent

Vad gäller sovrummet, låt rummet vara för just det – sömn! Ingen elektronik, svalt, tyst och mörkt!

Om du vill ha hjälp

Om du följer de grundläggande råden men ändå har svårt att få till en bra sömn så kan jag hjälpa dig med detta. Jag är sömnrådgivare i “sovmer’s” regi, som har utarbetat en sömnrådgivningsmetod i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset. Du kan läsa mer om detta och boka en rådgivning här.

Jag önskar dig en god natts sömn!

/Mikael

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Anmäl dig till att få mitt nyhetsbrev som jag då och då kommer att skicka ut. Få information om kampanjer, nya produkter, föreläsningar och hälsotips (träning, kost och annat). Ingen spam, och självklart kommer din mailadress aldrig att lämna Seikatsu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *