Vilken massör ska jag välja? Skillnaden mellan en Medicinsk massageterapeut och andra.

Vilken sorts massör ska jag välja?

Nyligen skrev jag ett kort blogginlägg om vad en medicinsk massageterapeut är, men här tänkte jag lägga ut texten en del. Jag går igenom vad som skiljer en medicinsk massageterapeut från en “massör”/friskvårdsmassör och även en massagterapeut. Varför gör jag detta? Jo, jag vill försöka få ut budskapet att det är stor skillnad på olika typer av massörer och stor skillnad på vad man kan använda oss till – och jag tycker att man ska känna till detta för att kunna boka rätt typ av behandling.

Massör – friskvårdsmassör

Om man är “massör” har man sannolikt gått en kortare utbildning, från några dagar till ett par månader (i bästa fall). Man har troligen lärt sig grundläggande anatomi, och man har lärt sig hur man ger en avslappnande och lätt behandlande massage med några grundläggande grepp, ofta kallad “klassisk (svensk) massage”. Man har inte lärt sig att behandla åkommor och smärtor i rörelseapparaten (d.v.s. muskler och kring leder).

Massageterapeut

En massageterapeut ska ha betydligt mer och bättre utbildning än en friskvårdsmassör. Man ska ha gått mer på djupet i anatomin och man har lärt sig hur man behandlar olika typer av åkommor i rörelseapparaten. Man ska kunna utföra ett stort antal tester av kroppen för att kunna isolera och diagnosticera problem, och man ska kunna behandla dem på rätt sätt. Till en massageterapeut ska man kunna komma och säga “jag har ont här, kan du hjälpa mig?”, och terapeuten ska kunna titta på detta och även kunna hjälpa till.

Medicinsk massageterapeut

En medicinsk massageterapeut är (förstås) steget ovanför en massageterapeut. En kunnig medicinsk massageterapeut ska kunna allt det en massageterapeut kan och lite till. Den medicinske massageterapeuten kan mer om skador och problem, om tester av olika slag, och kan fler behandlingsformer, troligen minst bindvävsmassage och idrottsmassage. En medicinsk massagterapeut ska också vara duktigare på att förstå när massage inte är rätt behandlingsform genom sina djupare medicinska kunskaper, och ska då kunna referera till rätt typ av vård.

Vem ska du välja?

Vem du ska välja beror förstås på vilket behov du har! Om du bara vill slappna av så behöver du kanske bara en friskvårdsmassage, eller klassisk (svensk) massage. Om du har någon typ av (enklare) besvär, som t.ex. stela och ömma muskler i rygg och nacke (kanske efter att ha jobbat för mycket framför datorn), så kan det vara lämpligt att boka en massageteraput. Om besvären är värre än så, som kanske jobbiga ländryggssmärtor, nackspärr eller problem med rörligheten, så är nog en medicinsk massageterapeut det bästa alternativet.

Det kan också vara en bra idé att ta reda på vilken utbildning och erfarenhet den massör du har tänkt boka har. Precis som att man kalla sig “personlig tränare” utan kvalifikationer (kanske bara en helgkurs på nätet) så kan man kalla sig massör utan kvalifikationer – dessa titlar är inte skyddade på något vis. Se till så att din massör har en bra (lång) utbildning från en välrenommerad skola, och hör gärna efter referenser!

Om du vill boka mig, Medicinsk massageterapeut från Axelsons, så kan du göra det här hos BokaDirekt!

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Anmäl dig till att få mitt nyhetsbrev som jag då och då kommer att skicka ut. Få information om kampanjer, nya produkter, föreläsningar och hälsotips (träning, kost och annat). Ingen spam, och självklart kommer din mailadress aldrig att lämna Seikatsu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *