Vad är GSM?

Om man googlar på GSM så ser man nästan bara att det betyder “Global System för Mobile Communication”. Ni vet, vet där mobiltelefonsystemet de av oss som är lite äldre en gång använde. Innan smartphones.

Men det betyder också “Genitourinary Syndrome of Menopause”, och det definieras som följer: “The genitourinary syndrome of menopause (GSM) is a new term that describes various menopausal symptoms and signs including not only genital symptoms (dryness, burning, and irritation), and sexual symptoms (lack of lubrication, discomfort or pain, and impaired function, but also urinary symptoms (urgency, dysuria, and recurrent urinary tract infections).”

GSM påverkar livskvalitén (QOL – Quality Of Life, ett index som mäter detta finns!) negativt för den påverkade på flera områden. En allt större del av populationen lever också med detta helt enkelt eftersom allt fler människor lever längre. T.ex. bedömer man att år 2030 kommer hälften av Sydkoreas kvinnliga befolkning vara postmenopausala – det är en stor del av befolkningen!

Varför skriver jag om detta här? Jo, för att det är ett underskattat och ibland förminskat/”osynligt” problem som många kvinnor under och efter klimakteriet lever med – och jag har tränat många kvinnor i denna situation. Detta är relevant eftersom många blir hjälpta av rätt fysiska aktivitet – med betoning på RÄTT aktivitet! (Man ska dock inte ha en övertro på fysisk aktivitet som enda “behandling”, GSM är mångfacetterat och ofta är andra behandlingsformer centrala. Men rätt fysisk aktivitet före, under och efter klimakteriet kan både förebygga och lindra de besvär man kan leva med.)

Jag vill öka medvetenheten om detta, jag vill att fler förstår vad detta är, vad man kan göra och att fler pratar om det. Och eftersom det är en viktig hälsofråga vill jag att detta sprids (medvetenhet och kunskap) brett, både i vården och bland allmänheten, och även bland män (och manliga personliga tränare) – för vi kommer att stöta på det och med rätt kunskaper kan vi hjälpa till!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Anmäl dig till att få mitt nyhetsbrev som jag då och då kommer att skicka ut. Få information om kampanjer, nya produkter, föreläsningar och hälsotips (träning, kost och annat). Ingen spam, och självklart kommer din mailadress aldrig att lämna Seikatsu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *